« : 21 Haziran 2009, 15:30:36 » |
|
^cansu^
|
TBMM'de 'Çocuk Gelinleri' Araştırmak İçin Kurulan Komisyon, Her Üç Evlilikten Birinin Erken Yaşta Yapıldığını Ortaya Çıkardı. Okuryazarlık Oranı Düştükçe, 'Çocuk Gelin' Sayısında Yükselme Görülüyor.
TBMM’de ’çocuk gelinleri’ araştırmak için kurulan alt komisyon, her üç evlilikten birinin erken yaşta yapıldığını ortaya çıkardı. Okuryazarlık oranı düştükçe, ’çocuk gelin’ sayısında yükselme görülüyor. TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nun "çocuk gelinleri" araştırmak için kurduğu alt komisyon ilginç verilere ulaştı. Buna göre, evlenen kızların yüzde 33’ü "çocuk gelin" tanımının içine giriyor. Alt Komisyon Başkanı Öznur Çalık, araştırma sonuçlarını şöyle özetledi:
2006’da yaş grubuna göre evlenme istatistikleri incelendiğinde, toplam evlenen erkek nüfus içerisinde 16-19 yaş grubunu oluşturanlar yüzde 2.9 iken, bu oran kızlarda yüzde 25’e çıkıyor.
2007’de 16-19 yaş aralığında evlenen 182 bin 402 kişiden 164 bin 87’sini kız çocukları oluşturuyor.
Çocuk yaşta evlilik oranı yüzde 30’lar civarında. Her üç evlilikten biri erken yaş evliliği.
Türk Aile Yapısı Araştırması sonuçlarına göre okur-yazar olmayanların yüzde 47’si 18 yaş altında evlilik yapmış. Okur-yazar olup hiç okula gitmeyenlerin yüzde 32’si 18 yaş altında evlenmiş
Zorla evlilik nedenleri
Komisyona ulaşan raporlara göre erken ve zorla evlilik nedenleri de şöyle sıralanıyor:
Kız çocuklar ekonomik bir yük olarak görülebilmekte ve hem bu yükü hafifletmek hem de aileye gelir getirmek için evlendirilmektedir.
Gelenekler ve dini inançlar erken yaşta evlendirilmeyi hızlandırabilmektedir.
Genç kadınların bir an önce bir erkeğin himayesine sokulmasıyla, cinsel taciz ve şiddetten korunabilecekleri sanılmaktadır.
Genç kızların karşı cinsle evlilik dışı ilişkiye girmelerine ve hamile kalmalarına engel olunması amaçlanıyor.
’Evde kalırsın’ ve benzeri baskılar da erken evlenme talebini artırmaktadır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2009, 11:31:26 » |
|
buketmelisa
|
bu devirde de hala devam ediyosaaa yuhh artıkkk 
|
|
|
|
|
|
buket & mhb
|
|
|
« Yanıtla #2 : 22 Haziran 2009, 16:56:17 » |
|
^cansu^
|
malesef sayılar öyle gösterio 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #3 : 28 Ağustos 2009, 02:41:26 » |
|
mhb
|
ahh ahh dogu bolgesı ne halde ......... tahmın bıl edemeycgnn gerı kalmıs yerlerı war!!! allah yardımcıları ollsun ne dıyım !!!
|
|
|
|
|
|
Adana merkez efendi olsun herkes !!!
buket & mhb buket & mhb buket & mhb
|
|
|
« Yanıtla #4 : 28 Ağustos 2009, 07:34:06 » |
ufkcn
Aktif Üye

fb
|
tamam bu cehaletten kaynaklanıyor ama bizim Türk kızlarımız da evliliğe pek bi meraklı ya  :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #5 : 28 Ağustos 2009, 07:48:57 » |
punkmissmurder
Daimi Üye

|
öyle değil o kızlara sorsan bir ,kucağına bebe almak yerine bizim yaşımızda üniversiteli olup yanımızda okumak istiyor... o kızlar gencecik gelin olmak yerine micik bi ana olmak yerine öğretmen olmak hayatını yaşamak istiyor..ama o kızların hayatı belirlenmiş sonuçta.. git evleneceksin..başka söz hakkı düşer mi ona babası almıştır zaten çoktaaan başlık parasını..o ana gözden çıkarmıştır zaten bebesini kocaman bir herifin koynuna vermyee... çocuk onlar ya .. yaşama bizim kadar heyecanla bakmalılar.. yaşamaya hakları var....
tabi arada tuhaf türler de yok değil daha bacak kadar boyuyla 30 yaş üstü adama aşık olduğpunu sanuyor evlenmeye çalışıyor..onlarında aklına zaten!!
|
|
|
|
|
|
'Yüreğim seni çok sevdi o yürek talan o yürek yangın yeri o yürek seni istiyor bir tek seni...' I'm just a kid, the life is a nightmare!
|
|
|
« Yanıtla #6 : 28 Ağustos 2009, 07:51:44 » |
ufkcn
Aktif Üye

fb
|
bu konuda cok dertliymişsin ya dökmüşsün içini. maşallah uykun var falan ama dil pabuç gibi:p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #7 : 28 Ağustos 2009, 07:53:51 » |
punkmissmurder
Daimi Üye

|
azuha  :D kızıyorum ya gencecik bebeler evlenip gidiyor.. çevrende gördükçe dellenme tellerin zıplıyor zaten dertliyim biraz ... sorma ya bende anlamadım ha hem uykum var hemde bunca şeyi viziırdiyorum bilemiyorum...
|
|
|
|
|
|
'Yüreğim seni çok sevdi o yürek talan o yürek yangın yeri o yürek seni istiyor bir tek seni...' I'm just a kid, the life is a nightmare!
|
|
|
« Yanıtla #8 : 28 Ağustos 2009, 07:55:33 » |
ufkcn
Aktif Üye

fb
|
koyun say.. göz kapaklarını elinle tut. yp bişiler:d
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #9 : 28 Ağustos 2009, 07:58:37 » |
punkmissmurder
Daimi Üye

|
beyni meşkul etmemek lazım beni sorunum galiba ne zaman uykuya dalacağımı hesaplamak :S al işte dalıyosun dostum beynin uyuştu gitmek üzeresin tak! gitti gene şerefsüz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #10 : 28 Ağustos 2009, 11:15:42 » |
|
mhb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #11 : 28 Ağustos 2009, 11:38:27 » |
punkmissmurder
Daimi Üye

|
küfür ? şerefsüz diye ben uykuma dedim kimseye karşı bir laf göndermedim biliyorum ortalık yerde küfretmem zaten
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #12 : 30 Ağustos 2009, 02:28:43 » |
|
mhb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #13 : 30 Ağustos 2009, 02:35:22 » |
|
^cansu^
|
ne çekinmemi ne sütü  bi sakin ol (;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #14 : 30 Ağustos 2009, 02:37:03 » |
|
mhb
|
bn sana demedım bea  yapanlara sınırv oldumm  , hanı zıyaretcıler kufurbaz dmesın dıe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|